onsdag 26 oktober 2011

En helg i vallningens tecken

I fredags eftermiddag åkte jag och Tiffy (förstår inte hur det kan bli så mycket packning för en helg för en människa och en hund??) till Skinnskatteberg där vi skulle tillbringa helgen med vallning hos Peter Nilsson.

När vi åkt en tredjedel sänkte sig mörkret och OJ så mörkt det blev på de öde vägarna med bara skog, skog och åter skog på båda sidorna. Det var nästan lite läskigt när man såg billyktor i backspegeln för man var så van vid att vara själv på vägen. Funderade vid ett tillfälle på hur det skulle bli om bilen och dess elektronik helt plötsligt dog (som man kan se i filmer ibland). Det hände allafall inte och vi kom fram till campingen där vi skulle bo utan några missöden.

Vi kom fram före Stina (som vi skulle dela stuga med) så jag checkade in, betalade och packade ur bilen. Det var en liten stuga utan vatten och toa men som tur var låg servicehuset bara 20 meter bort med både toa, dusch och kök.

När även Stina kommit fram tog vi en kort kvällsprommenad med hundarna och blev väldigt förvånade över hur många husbilar/husvagnar det var på campingen. När de var rastade började Tiffy hennes halvbror Ovis busa i den trånga stugan så när det var dags att sova hade de inga problem med det. Tiffy brukar ju gå och lägga sig vid 22 så när jag la mig vid 23 sov hon redan gott.

Kl 09.00 skulle vi vara hos Peter och när alla kommit (6 pers) började vi med en presentation av oss själva och vår hund innan det var dags att gå in till fåren.

Tiffy var väldigt på till en början (länge sedan vi vallade) men efter att vi sagt till gick bättre och bättre.




På lunchen fick Tiffy och Ovis springa av sig i skogen innan det var dags att koppla på hjärnan igen för eftermiddagspasset. Även det gick bra och vi kom vidare lite i vår vallning. Bl a. stärkte vi Tiffys självförtroende gentimot fåren så att hon ska stå kvar och vänta tills de vänder istället för att bli osäker och springa fram och tillbaks.

När kursen slutade för dagen ca 16.30 var både hund och förare trötta och möra så det blev en prommenad i campingens otroligt vackra omgivning. Middagen blev kort och Jon Blund kom tidigt, speciellt hos hundarna som i princip sov från de vi kom till stugan.

Även på söndagen började vi kl. 9 och innan kursen var det hundprommenad och urstädning av stugan (som var renare när vi åkte än när vi kom).

Vallningen på söndagen gick otroligt bra. Vi både föste (vilket vi aldrig gjort tidigare) och började jobba med flankeringar (på B C vis) och även det gick bra. Både jag och Tiffy skötte oss galant och jag tror att Peter blev lite förtjust i Tiffy.



När man har roligt går ju tiden som bekant alldeles för fort och kursen var slut. Jag tror samtliga deltagare var väldigt nöjda över kursen, sig själva och sin hund. Det gick bra för alla och vi fick alla med oss en massa som vi nu kan träna på. Vi blev även tillfrågade om vi nästa höst ville vara med och valla på 340 får och det vore ju jättehäftigt, så det gäller att ligga i med träningen tills dess.

Hemfärden gick bra och det var ett kärt återseende för oss alla då vi inte träffat Danne på en vecka.

Kram till er alla!

1 kommentar:

Anonym sa...

Hejsan,
Men så roligt att läsa om er vallingshelg! Saknade er på spårningen. /Kram Camilla R