onsdag 8 februari 2012

Vallningshelg i Skinnskatteberg

Fredag

På fredagen jobbade jag hemifrån för att vi skulle komma iväg så tidigt som möjligt. Eftersom vädret inte var det bästa slutade jag redan vid 15 och 15.30 var jag och Tiffy vi på väg. Som rubriken antyder skulle vi till Skinnskatteberg på vallningsläger över helgen. Vid 18.30 var vi framme på Campingen där vi delade en 4-bädds stuga med 4 andra tjejer och hundar.

Man kan ju tro att en kamping i Riddarhyttan skulle vara öde mitt i vintern men icke. Det var tydligen pimpelpremiär på lördagen kl. 10 så hela campingen var fullbokad.

Efter gemensam middag med medhavd mat och kvällsprommis med hundarna blev det en del snack och snacksätande innan vi gick och lade oss. Jag fick sova i en överslaf och eftersom Tiffy alltid sover mellan mina ben så fick även hon sova där. Hon var lite undrande till en början men kom ganska snabbt till ro och somnade.

Lördag

På lördag morgon vaknade vi alla redan före kl. 6. Detta är ju inget ovanligt för mig men vissa av de andra hade nog önskat att det kunnat sova lite längre. Det kändes ganska kallt ute och visst var det det, -23 grader. Typiskt, vi som skulle vara ute hela dagen! Efter frukost och rastning åkte vi till Peter Nilsson där vi skulle på kurs. Även hos honom visade temperaturen på över -20 grader men med en klarblå himmel, strålande sol som värmde lite och varma kläder gick det ganska bra ändå och under dagen blev det något varmare. Det värsta var fötterna. Jag hade ett par vinterkängor men de värmde inte så mycket. Jag måste skaffa ett par muckboots!

Vi fick börja med att visa Peter vad vi kunde så att han skulle kunna skapa sig en uppfattning om vad vi skulle jobba med under helgen. För vår del har vi ju börjat med flankeringar men vi kom fram till att Tiffy inte förstod pysh-ljudet och att hon inte heller kom ihåg att hon ska vara bakom fåren i balans. Detta var något hon var duktig på när vi började valla men inte har gjort så mycket den senaste tiden.

Det var väldigt tydligt när hon fick springa efter fåren. Hon började springa i båge men efter ca "en kvart" stannade hon och visste inte hur hon skulle göra. Detta blev således vår första uppgift, att få henne att gå runt hela vägen och även förstå att pysssssssh betyder just detta. För att hon inte skulle ledsna så gjorde vi även lite annat. Efter att vi alla varit inne i hagen två gånger var det dags för lunch som vi åt inne i värmen hos Peter samtidigt som vi gick igenom vad vi gjort och vad vi skulle göra på eftermiddagen. Vi fortsatte med samma övning och lyckades få till det precis i slutet av vårt sista pass för dagen.

Åter till den lilla stugan (för den var verkligen liten) där vi började med att tina upp oss och prata om dagen. Efter det tog vi en prommis med hundarna. Det är så härligt att kunna ha alla hundarna lösa tillsammans och se hur de beter sig med varandra. Efter prommisen blev det middag och snack innan vi alla däckade vid 23.

Söndag

Söndagen började med frukost. Sedan delade vi upp oss så att vissa städade/diskade medan andra rastade hundar. Dagen till ära var det bara -17 med mulet och grått. Under dagen blev det varmare och vid lunch började det snöa.

Vårt första pass i hagen den här dagen gick väldigt bra då Tiffy under natten bearbetat vad vi gjort så helt plötsligt visste hon vad pyssssh betydde och kunde gå runt och in bakom fåren. Nu började vi jobba med flankeringarna på riktigt och höger flankering är hon väldigt bra på medan hon inte gärna vill gå åt vänster. Detta löste sig ganska bra under dagen så det ska bli kul att se hur det går nästa gång vi vallar. Under lunchen pratade vi om visselsignaler så det blir till att skaffa en vallningspipa och lära in signaler och kommandon parallellt.

Hemfärden gick bra och det var en trött Tiffy och frusen matte som gick och lade sig ganska tidigt.

Kram

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken härlig helg du hade! / Kram Camilla R

Ann-Kristiina sa...

Du är så driven och duktig på att träna Tiffy!!!Låter som ni hade en jätterolig helg.Kram/ Ann-Kristiina