måndag 26 september 2011

KM 2011

BRUKS

KM började för mig med spår tillsammans med Rudolf. Vi  var anmälda till lägre klass och jag hade verkligen inga förväntningar eftersom vi inte 1. spårat särskilt mycket, 2 spårat dåligt när vi väl gjort det, 3. aldrig spårat så långt spår tidigare.

Spårstarten var ingen höjdare då det låg ett oätet päron 20 meter in i spåret som Rudolf såklart tog upp och ville äta. Efter något litet ljud från mig släppte han det och kom till mig så det var bara att börja om från början och hoppas på att det skulle gå bättre. Han stannade och nosade på päronet men gick sedan vidare i sakta fart (som han brukar) och nosade runt överallt. Så smånigom kom vi allafall fram till en apport som han plockar upp och kommer med (som han brukar).

Efter denna apport ökades farten markant så jag var tvungen att springa för att hinna med. I detta tempo fortsatte det och vi hittade två apporter innan han troligtvis bytte till älgspår. Efter att ha gått i älgspåret (som gick inåt skogen) bra länge bestämde jag mig för att gå tillbaka för att se om han gick på det rätta spåret igen. Någonstans på vägen gjorde han det för efter ett tag kom han glatt med slutapporten. Med 3 + slut samt marginal till sluttiden fick vi fortsätta tävlingen. Bara detta var en glad överraskning för min del!

Nästa moment var platsliggningen, 5 minuter med skott. Någonstans mellan minut 3 och 4 såg jag att han satt upp. Jag såg inte när han satte sig men hörde att han börjat klia sig och sedan satt sig upp. Jag fick honom att lägga sig ner igen så de sista två skotten låg han också. Han var inte alls orolig så det känns som att våra platsliggningsproblem är över för den här gången. SÅ SKÖNT! Budföringen gick kalas men vi måste träna vidare på ingångarna då han har alldelses för bråttom och sätter sig snett.

Sist ut var lydnaden som gick över förväntan med tanke på hur lite vi tränat på momenten. Krypet gick också det över förväntan då han kröp fint i ca 2 meter innan han ställde sig upp. Jag la han ner igen och så kröp han vidare 2 meter.

Vi slutade på en 3:e plats i stora KM!
Jag är så glad över att vi var med och jag fick en känsla av att vi är på gång. Nu vet jag vad vi behöver träna på under vintern. Efter att ha haft tävlingsuppehåll över ett år  kommer vi tävla desto mer under 2012.


LYDNAD

LydnadsKM gick dagen efter och både Rudolf och Tiffy var anmälda. Tiffy i klass 1 och Rudolf i klass 2.

Vid lottdragningen fick jag startnr 1 både i klass 1 och 2 (och även i brukset dagen innan). Jag tycker det är perfekt att starta först så jag var väldigt nöjd.

Först ut var Tiffy och vi började med platsliggning. Detta var Tiffys första "riktiga" tävling och hon låg så fint så det blev en 10. Tandvisningen var det lite värre med då hon väldigt gärna ville hälsa och pussa på domaren, 8,5.

När det var dags för lydnadsdelen var hon väldigt ofokuserad på oss men väldigt fokuserad på allt runtomkring. En bit in i linförigheten blev det något bättre men det var väldigt tydligt att vi tränat alldeles för lite med störning. Detta var dessutom första gången som jag inte belönar mellan momenten. På det stora hela gick det jättebra och jag vet ju att vi inte tränat tillräckligt mycket.

Vi fick allafall ihop till ett 1:a pris med 165 poäng! Kanske att jag tränar vidare och tävlar en klass 1 i år även fast jag inte tänkt göra det. Vi får se....

Sist ut var klass 2 och då var det dags för Rudolf. Då vi inte tränat på platsliggning för klass 2 avstod jag den. På lydnaden gick han inte alls lika bra som dagen innan då han säkert var lite trött i huvudet men vi fick en 10 på rutan vilket känns jätteskoj och på fjärren 9,5 så med lite mer träning inför våren kommer det bli så bra.

Även i lydnadsKM kom jag på en 3:e plats men då med Tiffy!

UTSTÄLLNING

På vår inofficiella utställning fanns det också ett KM. Jag ställde ut Rudolf och vi blev BIR, BIG 2 och så kom vi 3:a på KM!


AGILITY

Sist ut av alla KM var agilityn. Jag och Tiffy var med men lyckades inte så himla bra då vi diskade oss både i agility och hopp. Något som är säkert är att Tiffy är VÄLDIGT duktig men jag måste träna massor, både vad gäller handlingen men ännu viktigare...att KOMMA IHÅG banorna. Jag kom allafall ihåg en av banorna så det blir bättre och bättre.

Kram på er alla

Monica, Tiffy och Rudolf

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Alla goda ting är tre" - brukar man säga och för er del så stämmer ju detta galant! Ha en bra vecka - hoppas vi ses på torsdagsträningen...det vankas fika har jag hört... MUMS! / Kram Camilla R

Anonym sa...

Efter att ha haft tävlingsuppehåll över ett år kommer vi tävla desto mer under 2010.!!!!
Den är bra Monica Fnissss.
Grattis till alla prispallar för dig och dina hundar i helgen.
Kram Anette